Email
Пароль
Запам'ятати мене
Забули пароль?
Відміна

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: set

Filename: models/mdl_config.php

Line Number: 245

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: set

Filename: models/mdl_config.php

Line Number: 245

ВАШ РЕГІОН:
Київ
Черкаси
Біла церква
Бориспіль

СТАТТІ

Всесвітній день води

Згідно з розрахунками екологів, вже до 2025 року дефіцит води торкнеться майже половину населення планети. Щорічно запаси водних ресурсів виснажуються, а потреба в них продовжує збільшуватися. Дана проблема не могла не залишитися непоміченою, в результаті чого Генеральною асамблеєю ООН в 1993 році було прийнято рішення створити єдине свято, присвячене проблемам і актуальним питанням збереження водних ресурсів.

Тема Всесвітнього дня водних ресурсів в 2019 році —  «Не залишаючи нікого осторонь». Це адаптація основної обіцянки Порядку денного ООН у сфері сталого розвитку на період до 2030 року: досягнення прогресу на шляху до сталого розвитку має служити на благо кожного.

Незважаючи на те, що 70% земної поверхні вкрито водою, 97,5% становить солона вода. З решти 2,5% прісної води, майже 68,7% — замерзла вода крижаних шапок і льодовиків. Таким чином, тільки 1% від загального обсягу водних ресурсів планети доступний для використання людиною.

Сьогодні мільярди людей як і раніше не мають доступу до безпечної води, а домашні господарства, школи, підприємства, фермерські господарства та фабрики ведуть боротьбу за виживання й процвітання.

 

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО?

 

У 2010 році ООН визнала «право на безпечну та чисту питну воду, й санітарні послуги як право людини, що має суттєво важливе значення для повноцінного життя й повного здійснення всіх прав людини».

Вода — право людини, яким наділений кожен і всюди, без винятку. Від наявності доступу до води залежить здоров'я населення, і, відповідно, він вкрай важливий для сталого розвитку, а також стабільного та процвітаючого світу. Ми не можемо продовжувати розвиток в якості глобального суспільства до тих пір, поки так багато людей не мають доступу до безпечної води.

Україна, разом з іншими країнами-членами ООН, бере активну участь в глобальному процесі забезпечення сталого розвитку та реалізації Цілей сталого розвитку ООН. Згідно з даними Всеукраїнської екологічної ліги, в Україні склалася надзвичайна ситуація із забезпеченістю водними ресурсами у зв'язку з їх вичерпанням в багатьох річках, наприклад, в басейні Південного Бугу, Сіверського Дінця, річок Приазов'я та Криму. Вода в більшості з них класифікується як «забруднена» і «брудна» (IV-V клас якості). Гостра ситуація спостерігається в басейнах Дніпра, Сіверського Дінця, річках Приазов'я, окремих притоках Дністра і Західного Бугу, де якість води класифікується як «дуже брудна» (VI клас). Забруднення водних об'єктів — джерел питного водопостачання — тягне за собою погіршення якості питної води та створює серйозну небезпеку для здоров'я населення в багатьох регіонах України.

З огляду на вкрай низьку якість і фактичну непридатність до вживання водопровідної води, українці все більше споживають бутильовану воду. ТОВ «Еталон-Україна» користується унікальною можливістю, щоб нагадати в цей день про надзвичайну важливість водних ресурсів, і робить свій внесок в забезпечення доступності якісної питної води для населення України.