Email
Пароль
Запам'ятати мене
Забули пароль?
Відміна

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: set

Filename: models/mdl_config.php

Line Number: 245

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: set

Filename: models/mdl_config.php

Line Number: 245

ВАШ РЕГІОН:
Київ
Черкаси
Біла церква
Бориспіль

СТАТТІ

Про користь води.

Про значення води для організму людини можна і треба говорити багато! Цій темі присвячено величезну кількість статей та рекламних публікацій як у друкованих виданнях, так і в Інтернеті. Саме вода «відповідальна» за більшу частину обмінних процесів у нашому організмі. Крім регулярного вживання, має значення, звісно, також якість води. Про усе це ми сьогодні розповімо в нашій рубриці.

Усі добре знають, що організм людини на 2/3 складається з води, і дорослій людині необхідно споживати за день не менше двох літрів рідини. Але також добре відомо, що не надто багато людей укладаються у цей норматив. Але ж це важливо для життя, здоров’я, краси і... схуднення!

Користь води для життя людини

Вода є найважливішою складовою усіх клітин людського організму. Саме вода займає велику частину об’єму кожного органу. Наприклад, у крові міститься 90% води, у мозку – 85%, м’язах – 75%, печінці – 65%, кістки містять 28% води, а жирова тканина – 25%. За участю води в тілі людини протікають усі хімічні реакції.

Спрага слугує показником кризового стану – серйозного зневоднення організму, і він б’є тривогу. Якщо організм не отримує достатньої кіль­кості рідини, він починає працювати в режимі економії. Насамперед він намагається забезпечити рідиною найважливіші органи: нирки, печінку, серце, легені та мозок. І для цього необхідну рідину він витягає зі шкіри, кишечника, суглобів, тим самим позбавляючи їх можливості нормально функ­ціонувати.

Печінка. Завдяки нормальному водному балансу печінка витрачає менше часу на переробку відходів і робить це якісно, тобто запобігає розвитку різних захворювань.

Нирки. Коли людина п’є достатньо води, нирки виводять зайву рідину з сечею, а разом з нею й усі шкідливі речовини. Якщо води в організмі недостатньо, нирки заощаджуватимуть її і затримуватимуть шлаки в організмі.

Усі шкідливі речовини, які потрапляють у кров, «утилізує» лімфа. Лімфа збирає мертві клітини та інші відходи, доставляє їх у лімфатичні вузли, де вони фільтруються, а потім вирушають на переробку до печінки й нирок. А справлятися з цією відповідальною справою лімфі допомагає нормальний водний баланс.

Суглоби. Артрит доставляє страждання багатьом людям, але мало хто знає, що причиною цієї хвороби часто-густо є хронічне зневоднення організму. У здоровій хрящовій тканині міститься велика кількість води, вона виконує роль мастила, аби суглоби не терлися один об одний. Якщо організм піддається хронічній нестачі рідини, то суглоби серйозно ушкоджуються, що призводить до артриту.

Достатня кількість води істотно знижує й навантаження на серце (розріджуючи кров, вода в рази зменшує ризик виникнення інфаркту), зменшує ймовірність розвитку інфекційних захворювань, виводить токсини та покращує стан шкіри. Останній факт заслуговує на окрему увагу.

Користь води для шкіри і краси

Недостатній прийом води призводить до зневоднення організму. Зневоднений організм не може повністю очищати органи від шкідливих речовин, вони надходять до крові й це неминуче позначається на стані шкіри. Шкіра стає блідою, дряблою, лущиться, із землистим відтінком, на обличчі з’являються прищі, а на стегнах і сідницях – целюліт, спостерігається сухість п’ят та ліктів.

Скільки води треба пити?

Загалом близько двох літрів води виводиться з організму щодня через нирки, кишечник, легені та шкіру. Приблизно 0,5 л рідини на день втрачається лише при видиханні. Якщо цей об’єм регулярно не поповнювати, організм буде зневоднено. Ознаки зневоднення: втома, головний і м’язовий біль, сухість у роті та очах, несприйняття спеки, темна сеча.

Скільки ж води треба випивати людині? Фахівці з лікування ожиріння стверджують, що здоровій людині необхідно випивати щонайменше 8-10 склянок води на день. Під час зайняття фізкультурою або у жаркому кліматі треба ще більше води. А людям з надмірною вагою слід додатково пити по 1 склянці води на кожні 10 кг зайвої ваги. Слід пам’ятати, що зневоднення організму розпочинається, коли настає сильна спрага, тому недостатньо пити воду тільки коли відчуваєш спрагу.

Скільки води потрібно дитині? Згідно з дослідженнями Науково-дослідного інституту дитячого харчування в Німеччині, діти від 1 до 4 років п’ють мало рідини. Дитина в цьому віці особливо чутлива до зневоднення організму і має випивати в день майже 1 л рідини, не рахуючи тієї, яку вона приймає разом із їжею.

Чи можна замінювати воду напоями? Розбавлені водою фруктові та овочеві соки поповнюють потребу організму в рідині, але вони містять калорії. Аби засвоїти напої, що містять молоко й цукор, організму потрібна звичайна вода. Чай, кава та алкоголь мають легку сечогінну дію, тому після них організм потребує води для відшкодування втрати рідини. Таку цінну рідину, як вода, ніщо не може замінити!

Крім важливості самого факту пиття води, варто пам’ятати, що її якість також має вирішальне значення. Необроблена вода «з-під крану» не лише не покращує здоров’я, а й може істотно йому зашкодити! Тому, купуючи воду, уважно ви­вчайте усю інформацію про неї. Для пиття обов’язково треба обирати воду із численними хімічними очищеннями.

Вода «Еталон» видобувається з глибоких пластів Юрсь­кого періоду, не піддається хімічному очищенню та штучній мінералізації, оскільки попередньо містить усі необхідні для життя речовини. Цю воду пили ще динозаври, в ній зароджувалося життя на Землі.

26.10.2016