Email
Пароль
Запам'ятати мене
Забули пароль?
Відміна

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: set

Filename: models/mdl_config.php

Line Number: 245

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: set

Filename: models/mdl_config.php

Line Number: 245

ВАШ РЕГІОН:
Київ
Черкаси
Біла церква
Бориспіль

СТАТТІ

Чому у води різний смак

Вода може бути різною на смак, як через те, що вона має різний склад мінеральних домішок, так і із-за того, що ми дуже по-різному сприймаємо смак води. Одна вода, яка не відрізняється за зовнішніми ознаками може бути смачною, інша не дуже.

На смак води, в першу чергу, впливає її джерело і мінеральний склад, який може змінюватися через різні впливи на нього.

Якщо в складі води присутня незначна кількість кальцію і магнію, то вода має солодкуватий присмак. Якщо в структурі води знаходиться хлористий натрій, то вона буде мати солоний смак, через сульфат магнію ми відчуваємо гіркуватий присмак, при перебуванні солей заліза буде відчуватися смак іржі.

Коли ми вживаємо газовану воду, то вона має легкий кислуватий смак через реакцію ферменту, що перетворює СО2 в бікарбонат, який в свою чергу виділяє масу вільних протонів. Саме ці речовини і впливають на рецептори кислого смаку. Але найохочіше люди і тварини п'ють воду з невеликим вмістом солей, ніж максимально деіонізовану рідина.

Також на смак впливає структура людської слини, що залежить, перш за все, від людини і від того, що ми куштували до прийому рідини. У слині міститься безліч ферментів - глюкоза, хлорид натрію, сечовина. Саме вони надають слині гіркий, солодкий і солоний смак. Смаку своєї слини ми відчувати не можемо, так як рецептори вже давно до нього адаптувалися. Але коли ми п'ємо воду або іншу рідину, то баланс цих речовин порушується, активуються різні смакові рецептори, і ми відчуваємо смак напою.

Деякі вчені навіть пропонують виділити смак води, нарівні з солодким, солоним і гірким, як окрему смакову модальність, на підставі наукових даних. Однак це питання залишається відкритим.